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Dear Mr. Montero:

Our firm has been asked to provide guidance to the Fiscal Crisis & Management
Assistance Team (°FCMAT”) regarding the ability of a school district to do a
temporary borrowing from bond construction funds pursuant to Education Code
§42603 to make up cash flow deficits. This opinion is being provided to PCMAT
and should not be construed as advice to individual school districts who may
undertake such a borrowing.

We conclude that that a temporary borrowing of bond construction funds to
make up cash flow deficits is permissible, as long as nothing in the school
district bond documents or covenants prohibits such a borrowing. We also
recommend that such a borrowing occur only if critical to the district’s fiscal
solvency and if made in accordance with the statutory tlmelines for repayment,
as verified by the local county office of education. As explained more fully
herein, we believe that in typical cases, bond documents do not prohibit the
kind of borrowing contemplated by Education Code §42603.

LEGAL ANALYSIS

A. I~~orarv Borrowing Authority

Education Code section 42603 gives broad latitude to a school district
governing board to temporarily transfer funds from one fund or account to
another under specified conditions. That section, entitled “Transfer of Specia
or Restricted Fund Moneys,’ provides:
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“The governing board of any school district may direct that moneys held in any fund or
account may be temporarily transferred to another fund or account of the district for
payment of obligations. The transfer shall be accounted for as temporary borrowing
between funds or accounts and shall not be available for appropriation or be considered
income to the borrowing fund or account. Amounts transferred shall be repaid either in
the same fiscal year, or in the following fiscal year if the transfer takes place within the
final 120 calendar days of a fiscal year. Borrowing shall occur only when the fund or
account receiving the money will earn sufficient income, during the current fiscal year,
to repay the amount transferred. No more than 75 percent of the maximum of moneys
held in any fund or account during a current fiscal year may be transferred.” (emph.
added).

Although referred to in the statute as a “transfer” of moneys, the use of the authority described
in Education Code section 42603 is distinguished in school district accounting from an interfund
transfer, which describes a flow of assets from one fund to another without equivalent flow of
assets In return and without a requirement for repayment (see, e.g., California School
Accountinc Manual, Procedure 551, at p. 551-1). Section 42603 borrowings are classified as
“temporary borrowings” to distinguish them from true fund transfers, and are recommended by
the State Superintendent of Public Instruction and the California Department of Education as an
alternative to the issuance of Tax & Revenue Anticipation Notes (“TRAN5”), county loans, and
other short term borrowings to alleviate cash shortfalls particularly when the State has imposed
appropriation deferrals. It is clear from the plain wording of the statute, and from CDE’s
interpretive guidance, that a temporary borrowing is an accounting mechanism that does not
affect the fund balance for either the borrowing or lending lund. A temporary borrowing is a
general ledger entry only that merely establishes a liability in the general fund for repayment.’

As you may know, the construction given to a statute by the administrative officials charged
with its enforcement or interpretation, is not necessarily controlling but is entitled to great
weight and will be followed by courts unless clearly erroneous or unauthorized (See, e.g., Los
Angeles City School District v. Simpson (1952) 112 CaI.App.2d 701 75).

B. Interolay of Temporary Borrowing Authority with Bond Expenditure Laws

Despite Section 42603’s direct reference to a school district borrowing from ~ fund or
account, districts are hesitant to do a temporary borrowing from bond construction accounts
due to their restricted nature and a belief that borrowing from bond funds to make up for
operational shortfalls, even on a temporary basis, runs afoul of California Constitutional

/ ~ Fiscal Advisory from California Department of Education, Fiscal Services Division, dated
April 15, 2003, to all County and District Superintendents regarding “Fiscal Issues Resulting
from Budget Cuts and Appropriation Deferrals,” noting with regard to temporary borrowing that
“[tjhe accounting is a debit to Object Code 9310 Due From Other Funds and a credit to Cash in
the lending fund, and a debit to Cash and a credit to Object Code 9610 Due To Other Funds in
the borrowing fund. These amounts will be carried on the balance sheet until the entry is
reversed when the funds are repaid. Note that temporary borrowings are not accounted for as
interfund transfers . This same advice is reiterated more recently in a similar CDE advisory
issued April 17, 2009.
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provisions that implemented both the original bond authority and the “Proposition 39” scheme
for issuing bonds with approval of 55°/o of the local electorate, Education Code sections that
implement these constitutional sections and pertain to the manner in which bond funds must be
expended after issuance, and federal tax rules governing the tax-exempt status of the bonds.
CDE to our knowledge has not issued a definitive opinion on this issue.

For review, Proposition 39, approved by voters in 2000, offered an alternative to the historical
and traditional method of approving school bonds in California, which required a 213 approval
by the local electorate. This alternative method requires only a 55% voter approval. In
exchange for the lower voter approval threshold, districts are bound by heightened
accountability requirements for the expenditure of bond funds, which are laid out both in the
Constitution and Education Code, and include the use of a specific bond project list and the
district’s “agreement to expend funds only for those purposes and not for any other purposes,
including teacher and administrator salaries and other school operating expenses.” Financial
and performance audits of the funds and projects are required to ensure that the funds are
being spent only on voter-authorized projects. The establishment of a citizen’s oversight
committee is also required to “Inform the public concerning expenditure of bond revenues” and
“to ensure that no funds are used for school operating purposes.” (Ed. Code, §15278; see
generally Ed. Code, § 15270 et seq.). Even prior to Proposition 39, however, bond law required
that bond proceeds be expended only for purposes specified within the bond measure, as bond
measures were considered at least “analogous” to a contract with local voters (see Associated
Students of North Peralta Community College v. Board of Trustees (1979) 92 Cal.App.3d 672).)
So the general concepts of accountability for bond expenditures have not changed
fundamentally, even with the advent of Proposition 39.

An additional restriction on the expenditure of bond funds is round in the bond issuance
statutes of the Education Code, and appl es to traditional and Proposition 39 bond measures.
Section 15146(f) states:

The proceeds of the sale of the bonds, exclusive of any premium received, shall be
deposited in the county treasury to the credit of the building fund of the school district,
or community college district as designated by the California Community Colleges
Budget and Accounting Manual. The proceeds deposited shall be drawn out as other
school moneys are drawn out. The bond proceeds withdrawn shall not be applied to any
other purposes than those for which the bonds were issued. Any premium or accrued
Enterest received from the sale of the bonds shall be deposited in the interest and
sinking fund of the district. (emph. added.)

Over the past decade, practices have evolved as the Attorney General and California courts
gradually address ambiguous and complex issues related to bonds, oversight, transparency and
accountability, including the degree of flexibility school districts enjoy for the use and
expenditure of bond proceeds both within and outside of Proposition 39. One of those cases is
particularly instructive on this issue.

En San Lorenzo Valley Community Advocates for Responsible Education v an Lorenzo Valley
Unified School District (2006) (139 Al.App,4th 1356), the Appellate Court considered a myriad of
legal issues stemming from a community group’s challenge to a district’s decision to close
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schools. The community group (“SLy CARE”) alleged that the school district had violated
surplus property laws and California Environmental Quality Act procedures, and that as part of
its overall plan to close schools and improve existing schools, the district violated bond
financing laws In how it expended its bond funds. At issue were a long list of expenditures,
including administrative, salary and training costs of district personnel overseeing bond
projects, costs of CEQA compliance, school consolidation costs, bond preparation and issuance
costs, construction of particular projects alleged to be outside of the ballot measure, and finally,
band funds that had been the subject of a temporary transfer. SLV CARE alleged and the
district admitted that it had transferred bond proceeds into the deferred maintenance account,
and that a portion of the transferred funds had then been transferred to the district’s general
fund. The Court considered the testimony of the District’s Assistant Superintendent that the
transfer “represented an audit adjustment entry to avoid an lmpermissible year-end deficit, and
the money was transferred back.” (p. 1405,) The Court concluded that SLy CARE cited no
other evidence of impropriety in the fund transfer, and upheld the District’s temporary transfer
of bond funds.

Even without explicit case authority, it is clear on the face of the various statutory provisions
that the laws related to bond proceeds restrictions are concerned that voter-approved revenue
be applied to voter-approved capital projects and not diverted to other kinds of expenditures.
Although bond funds are deposited to the credit of a building fund and a debt service fund, all
district funds are commingled in the County Treasury and merely accounted for as distinct
funds, with each fund balance accorded its pro rata share of interest. Even where funds are the
subject of a temporary borrowing, the amounts borrowed or lent to another fund do not affect
the fund balance of either fund, nor does the borrowing Impair the ability of the district to
perform bond projects and pay related expenses. Critically, the transferred funds are not
withdrawn, spent or used. As is clear on the face of Education Code § 42603, a temporary
borrowing must be reversed within specific statutory timelines.

C. Bond Documents/Covenants

When school districts issue bonds, they make commitments to bondholders and other
stakeholders to treat bond funds in a particular manner. In our experience, bond issuance
resolutions of both school districts and county boards of supervisors (the latter being required
in some cases) merely reiterate statutory requirements for the segregation of bond funds into
specific accounts to be used only for the purposes for which the bonds were issued. In some
instances, school district boards reserve the right to move funds from the County Treasury into
other types of investment vehicles and accounts, such as the Local Agency Investment Fund
held by the State of California, in order to maximize interest-earning potential on the funds.
However, nothing in typical bond issuance resolutions addresses or restricts bond funds from
being the subject of a temporary borrowing as defined in Education Code §42603.

In addition, bond proceeds are governed by a myriad of complex rules and regulations of the
Internal Revenue Service and U.S. Treasury Department, compliance with which issuing school
districts covenant in order to gain the benefit of issuing tax-exempt debt. Violation of such
rules can have negative consequences on the exemption from income tax enjoyed by
bondholders with respect to Interest earned on the bonds, and can create financial liability to
bondholders if the tax exempt nature of bonds is impaired by events that occur after bond
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issuance. Concerns have been expressed that a temporary transfer of bond funds effectuates
an “expenditure” of bond proceeds, as that term is used in applicable Treasury regulations, on
unauthorized operational expenses, that may jeopardize the federal tax exemption on bonds.

While this opinion cannot replace an in-depth analysis by a municipal bond taxation specialist
on a case-by-case basis, we note again that a temporary borrowing under California law does
not effectuate an expenditure of any kind. How and when proceeds are deemed “spent” is an
important concept within the Treasury regulations because they define whether bonds qualify
as “governmental bonds” as opposed to private activity bonds, and whether the bonds are or
become “arbitrage bonds,” in which case they lose their tax-exempt status (mt. Rev. Code, §
103). General accounting and allocation rules of the Treasury Department make clear that an
issuer “may use any reasonable, consistently applied accounting method to account for gross
proceeds, investments and expenditures of an issue,” that bond proceeds are not “spent” but
“allocated to expenditures,” and that an allocation of the gross proceeds of an issue to an
expenditure “must involve a current outlay of cash for a governmental purpose of the issue. A
current outlay of’ cash means an outlay reasonably expected to occur not later than 5 bankIng
days after the date as of which the allocation of gross proceeds to the expenditure is made.”
(Treas. Req. 1,148-6.) In a temporary borrowing, there is no cash outlay of any kind.

Bond documents and tax covenants should be reviewed in conjunction with a decision to do a
temporary borrowing of bond funds, but we believe that such an analysis must be done with a
detailed understanding of school accounting and the nature of a temporary borrowing not as a
use or expenditure of funds, but merely as accounting mechanism that does not affect the fund
balance for either the borrowing or lending fund and does not impair the progress of capital
projects. We believe that as long as the accounting procedures laid out in the California School
Accounting Manual are followed to ensure that bond expenditures, interest earnings and other
fund activity can be appropriately tracked for purposes of compliance with federal tax, rebate
and arbitrage regulations, typical bond covenants should not act as an impediment to an
Education Code §42305 temporary borrowing.2

D. Procedural Safeguards

With the level of scrutiny on school district funding and accountability, it is not surprising that
districts are hesitant to borrow from bond funds, even as an accounting strategy. Concerns
about rising levels of fiscal insolvency by school districts create fear that bond funds, borrowed
temporarily, will not be repaid in the event that a district becomes insolvent or subject to state
intervention. It is important to note that there are safeguards in place to prevent real budget
deficits from being masked through the use of temporary borrowing, which includes
transparency of temporary cash transfers between funds and restoration of cash to the proper
fund. As you know, county offices of education are charged with fiscal oversight of district
budgets and interim financial reports to ensure that school districts can meet all their financial
obligations. Districts are required to identify interfund borrowings in their reporting to the
county office of education (Cal. Code Regs., tit. 5, §15464 (b)(7).) County offices of education

2 ~ We recommend that individual districts ask their bond counsel to review bond documents to
make sure that their individual tax covenants do not conflict with temporary borrowing
strategies
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have the power and duty to assign a fiscal advisor to a district in distress and to bring in FCMAT
for expertise in developing plans to aid districts in distress return to fiscal health (Ed. Code,
§41326). County offices of education also may impose more strict requirements on the use of
interfund borrowing, and to require evidence that cash flows support timely repayment of such
funds and will not interfere with existing construction plans or contracts.

Finally, in the event the county office of education determines that a district’s cash balances are
not sufficient to meet current and ongoing fiscal obligations, the district may apply for an
emergency appropriation from the State. However, the State will not authorize emergency
loans to school districts for the purpose of meeting cash flow requirements pending the receipt
of local taxes or other funds. (Ed. Code, §41320.2(b)). Therefore, it is incumbent on a school
district to exhaust its internal and external borrowing resources to make up cash flow shortfalls
before applying for a State loan. In the extreme event that a district becomes wholly insolvent
and a loan is required, the loan is sized to accommodate the cash the district needs during the
life of the loan to meets all anticipated obligations. FCMAT plays a critical role in those
determinations (See Ed. Code, §42127.6 & 42127.8; § 41325-41328.). Therefore, bond funds
that may have been compromised during a temporary borrowing are fully restored.

Of course, the checks and balances in place to protect restricted bond funds are not an absolute
guarantee to their safeguarding, and we understand that the media, the general public, and
even municipal officials do not always understand the nuances and unique requirements of
school accounting. For this reason, we believe that borrowing from bond building funds should
be approached with caution and should be used only when critical to a district’s fiscal solvency
and when the local county office of education (or FCMAT) can verify feasibility of timely
repayment of funds and non-interference with payment of ongoing construction project
expenses and obligations.

We are delivering this opinion solely to FCMAT and it does not constitute specific advice to
individual school districts which may seek to do a temporary borrowing of bond construction
funds.

Please do not hesitate to contact me if you have further questions regarding this matter.

Very truly yours,

,—DANNIS WOLIVER KELLEY

C7~ ~
I ;hnet L. Mueller
I’

JLM:jk
cc: Michelle Piumbtree, Fiscal Intervention Specialist
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